Nyheter

Detta är en helt fristående privat sajt utan någon koppling till BMW Sverige eller BMW AG.

Författare [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Ämne: Upphovrättslagen  (läst 5572 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Alain

  • Admin
  • Administrator
  • BMW Senior Medlem
  • ******
  • Antal inlägg: 10081
  • Karma: +605/-0
  • Kön: Man
Upphovrättslagen
« skrivet: oktober 02, 2009, 19:56:13 »

Läs detta innan du lada ner filmer, fotoer, texter på forumet även produkter från You-tube som är ofta copyright skyddad.

Fildelning och nedladdning av musik och film m.m.
Det är inte tillåtet att ta någon annans upphovsrättsmaterial, t.ex. filmer, musik, texter eller bilder, och lägga ut på Internet utan tillstånd av upphovsmannen. Detta betyder att man inte får dela med sig av sin musik- eller filmsamling på Internet, t.ex. via ett fildelningsprogram. Däremot får man förstås lägga ut musik, bilder eller annat material som man själv har skapat på Internet.

Det är inte heller tillåtet att för privat bruk kopiera material som lagts ut på t.ex. Internet utan tillstånd från upphovsmannen. Man får alltså för sitt privata bruk bara kopiera filmer, musik, texter m.m. som har lagts ut på Internet med upphovsmannens tillstånd, t.ex. musik och film som säljs lagligt för nedladdning mot betalning eller som lagligen tillhandahålls för gratis nedladdning (t.ex. för att marknadsföra ny musik).

Frågor och svar
Varför ska det vara förbjudet att byta musik och film med varandra via Internet och filbytarprogram?
Även tidigare har det varit olagligt att utan samtycke från rättighetshavaren göra upphovsrättsligt skyddat material tillgängligt för allmänheten, t.ex. genom att låta andra få del av det genom fildelningsprogram. Det är upphovsrättsintrång som kan straffas med böter eller fängelse. Samtidigt har det varit oklart om man ändå får kopiera - ladda ned - sådant material med stöd av den bestämmelse i upphovsrättslagen som tillåter kopiering för privat bruk. Det är alltså inte tillåtet att ladda ner sådant olagligt material.

Lagligt material får emellertid kopieras för privat bruk. Däremot är det inte rimligt att man får kopiera från olagligt material. Inom upphovsrätten bör samma princip gälla som i övrigt när det gäller att dra nytta av brottsliga handlingar, dvs. att det inte är tillåtet. T.ex. är hantering av stöldgods förbjudet enligt bestämmelserna om häleri. Avsikten är att genom en tydlig lagstiftning stimulera att det kommer fram lagliga och billiga alternativ på Internet. Redan nu är det möjligt att - för en viss kostnad - ladda ned en låt från Internet (man behöver alltså inte köpa en hel skiva). Artisterna, kompositörerna och musikerna får då betalt samtidigt som musiken finns tillgänglig enkelt och förhållandevis billigt.

Är filbytarprogram som t.ex. Kazaa förbjudna?
Nej, filbytarprogram som sådana är inte förbjudna. Däremot är det inte längre tillåtet att kopiera för privat bruk om den förlaga som används för kopieringen är olaglig. På Internet finns mycket material tillgängligt utan samtycke från rättighetshavarna. Sådant material är alltså olagligt och får inte kopieras för privat bruk. Frågan om man kan vända sig mot den som tillhandahåller t.ex. programvara som används vid olaglig upp- eller nedladdning av upphovsrättsligt skyddat material får bedömas inom ramen för de regler om medhjälp till upphovsrättsintrång som finns. I den mån programvaran även har lagliga användningsområden torde det inte anses som medhjälp till intrång att tillhandahålla programvaran. Den bedömningen får dock göras fall för fall och blir i slutändan en bedömning som domstolarna får göra.

Kan man bli straffad även om man inte vet om att det är olagligt material som man kopierar?
Man kan bara straffas eller bli skadeståndsskyldig för upphovsrättsintrång om man haft uppsåt, dvs. känt till att det var olagligt material, eller varit grovt oaktsam. Om man inte vet att det är olagligt material man kopierar och inte heller haft stark anledning att misstänka det kan man alltså varken bli straffad eller skadeståndsskyldig.

Många webbplatser är i sig själva upphovsrättsskyddade. Är det olagligt att surfa in på dessa sidor om man inte uttryckligen har upphovsmannens medgivande?
Nej. Upphovsrätten hindrar inte webbsurfande. Att bara titta på eller lyssna på upphovsrättsligt material är inget som faller in under upphovsmannens ensamrätt. Så länge man bara surfar på Internet framställer man inte någon upphovsrättsligt relevant kopia. Däremot uppkommer en mängd "tillfälliga kopior" i samband med surfande, men det finns en bestämmelse som säger att sådana tillfälliga kopior får framställas. Det innebär att så länge man inte sparar ner material på hårddisken, på en diskett eller liknande eller skriver ut det, så berörs man inte alls av kravet på lovlig förlaga. Vill man spara ner material eller skriva ut materialet är det tillåtet för privat bruk utan något uttryckligt samtycke från upphovsmannen så länge materialet ligger lagligt på Internet.

Spelar det någon roll vilka regler vi har i Sverige, med tanke på att Internet är internationellt?
Kopiering som sker i Sverige bedöms här. Kopierar man i Sverige kan man alltså ställas till ansvar och dömas enligt svensk rätt, oavsett om kopiering skett från någon utländsk hårddisk och oavsett om det landet har något krav på lovlig förlaga. Dessutom görs mycket arbete på internationell nivå. Grunden för lagändringarna är dels ett EG-direktiv, dels två internationella konventioner från FN:s immaterialrättsorgan, WIPO.

källa: regeringskansliet
Jag är Fransman och tyvärr inte kan skriva lika bra Svenska som du gör men jag gör det jag kan. :)
Varje beröring av bromspedalen är första tecknet på rädsla!!! ;D

 

Reklampartners