Vad ska man välja, bensinare eller diesel.
Bensin
Bensin är fortfarande det vanligaste drivmedlet för personbilar i Sverige. 95-oktanig bensin som säljs i Sverige består av 95 procent oljeprodukter och fem procent etanol. Etanolandelen begränsas idag till fem procent av EU:s bränsledirektiv, men regelverket har nyligen ändrats. Från och med januari 2011 finns möjlighet att öka denna andel till 10 procent. Skattebefrielsen för biodrivmedel kommer att begränsas till 6,5 procent och det är därför mycket troligt att låginblandningen av etanol inte blir högre än så.
Vid förbränning av bensinen som säljs i Sverige uppstår drygt 2,24 kilo fossil koldioxid. Om även produktionen av bränslet tas med så blir det totala utsläppet 2,66 kilo fossil koldioxid per liter bensin.
Diesel
Väljer du en dieselbil kan förbrukningen och utsläppen av koldioxid minskas med cirka 20 procent jämfört med en bensindriven bil av motsvarande storlek och motorstyrka på grund av dieselmotorns högre bränsleeffektivitet. Vid förbränning ger en liter diesel upphov till 2,48 kilo fossil koldioxid. Om hänsyn istället tas till bränslets hela livscykel (till exempel utsläpp som orsakats av raffinering, distribution och så vidare) blir utsläppen 2,97 kilo. Jämfört med en bensindriven bil orsakar dieselbilar något högre utsläpp av främst kväveoxider - som försurar mark och vatten - och partiklar som är skadliga för luftvägarna och hjärta/kärl.
De flesta nya dieselbilar har partikelfilter, vilket reducerar dessa problem. Enligt lag får upp till fem procent av det förnybara FAME blandas in i diesel. EU:s nya bränsledirektiv ger möjlighet att öka denna andel till sju procent