Under många år har tvättmedelstillverkarna försök få oss att tvätta kläderna i allt lägre temperaturer. Avsikten är främst att vi skall spara energi men det finns även ett ekonomiskt incitament hos tillverkarna.
Som konsument bör man dock vara försiktig med lågtemperaturtvättning eftersom det visar sig att många sjukdomsframkallande bakterier överlever i temperaturer runt 30 och 40 grader. Bl a överlever flera sjukdomsframkallande bakterier som dels finns i avföring och dels som mumsar på bortstötta hudceller.
Det betyder att dom nytvättade kläder som ni tar på er eller era barn innehåller otrevliga bakterier. Man bör speciellt vara försiktig med underkläder och frottehanddukar som definitivt bör tvättas i 60 grader och dessa bör dessutom tvättas separat.
I takt med att nya lågtemperaturtvättmedel tas fram bör man också varna för något som tillverkarna håller tyst om. Tvättmedel innehåller många komponenter men de viktigaste är
- Tvättmedelskomponenten (den komponent som tar bort smuts)
- Flockningstillsats (den komponent som ser till att den borttagna smutsen inte fastnar på plaggen igen)
I takt med att de nya lågtemperaturtvättmedlen tagits fram har man också tvingats att ta fram nya flockningsmedel. Problemet med de nya flockningsmedlen är att dessa har sämre löslighet vilket gör att dom tenderar att fastna (tillsammans med smutsen, tvättmedelsrester och kalk) i avloppet. Konsumenten riskerar alltså att få stopp i avloppen betydligt snabbare än tidigare. Detta problem har uppmärksammats av bl a flera avloppsrengöringsföretag.
http://www.bt.se/nyheter/bakterier-trivs-i-lag-tvattemperatur(1647371).gmhttp://www.expressen.se/halsa/1.1791896/resistenta-bakterier-frodas-i-smutstvatten