Bimmerpower.org...ditt BMW-forum!!
Övriga diskussionsforum => Allmänna diskussioner => Ämnet startat av: Alain skrivet februari 09, 2014, 02:02:02
-
Bluffen: Så mycket sämre är nya miljöbränslet
Eventuellt bättre för miljön, men garanterat sämre för bilisterna. Det nya E10 bränslet som snart kommer finnas på bensinmacken är en bluff. Det skriver Whatcar? efter genomgående tester.
Senast den 1 maj 2015 ska det nya bränslet E10 finnas på svenska bensinmackar. Det har regeringen beslutat. Skälet som anges är att det är bättre för miljön och ett måste för att målet om en fossilfri fordonsflotta 2030 ska uppnås.
Enligt tidiga rapporter ska den högre inblandningen av etanol i E10 göra att utsläppet av växthusgaser minskar med 60 procent. Men stämmer verkligen det?
Nya tester avslöjar stora skillnader
Etanol innehåller ungefär 30 procent mindre energi än bensin/diesel – och en övergång till E10 kan mycket väl påverka bränsleförbrukningen negativt. Vid införseln av bränsletypen i Tyskland och Finland så har många bilister rapporterat om högre förbrukning och ökade driftskostnader.
I Storbritannien är E10 på väg att introduceras. För att se hur det skulle påverka brittiska motorister så har tidningen Whatcar? gjort verkliga tester med den högre etanolinblandningen. Genomgående för samtliga bilar var att bränsleförbrukningen ökade och Whatcar beskriver resultatet som chockerande.
Deras tester visar att bränsleeffektiviteten försämras avsevärt mycket mer än vad experter tidigare påstått. Särskilt påverkades bilar med mindre motorer.
Testerna går stick i stäv med vad miljöivrare och beslutsfattare påstått. Därför uppmanar nu Whatcar? att flera verklighetsförankrade utredningar görs innan man marknad introducerar E10.
Bilarna i Whatcars? test
Siffrorna nedan visar skillnaden mellan nya E10 och hur bilen presterar med bensin helt utan etanolinblandning.
Mini Paceman – 1,6-liters fyrcylindrig turboladdad motor
Förbrukningen ökade från 0,6 till 0,63 liter/mil
Koldioxidutsläppet ökade med en procent
Försämringen i bränsleeffektivitet var: 5,9 procent
Toyota Prius+ – 1,8-liters bensinelektrisk hybrid
Förbrukningen ökade från 0,41 till 0,45 liter/mil'
Koldioxidutsläppet ökade med 1,7 procent.
Försämringen i bränsleeffektivitet var: 6,4 procent
Hyundai i30 – 1,4-liters fyrcylindrig motor
Förbrukningen ökade från 0,6 till 0,65 liter/mil
Koldioxidutsläppet ökade med 5,7 procent
Försämringen i bränsleeffektivitet var: 9,8 procent
Dacia Sandero – 0,9-liters trecylindrig turboladdad motor
Förbrukningen ökade från 0,43 till 0,5 liter/mil
Koldioxidutsläppet ökade med 7,3 procent
Försämringen i bränsleeffektivitet var: 11,3 procent
http://www.bytbil.com/nyheter/3v5hvkyg (http://www.bytbil.com/nyheter/3v5hvkyg)
-
Klart intressant läsning. Man spär ut bensinen med sprit och säljer den till samma peng = mer skattepengar i statens kassa. På grund av det utspädda bränslet ökar förbrukningen och bilisterna måste tanka oftare = mer skattepengar i statens kassa.
Jag tror helt enkelt detta är ett sätt att få in ytterligare skattepengar och inte har ett dugg med miljön att göra.
-
Precis så tänkte jag när jag läste artikeln, man är bara förbanna mot dem som bestämmer sådana idiotiska saker. >:( :(
-
vet inte om jag skrev om miljö här eller nån annanstans, dumma jädra påhitt. Samma sak gäller bilkonstruktioner som bara förstör bilarna.
Blir seriöst arg på alla dumma påhitt från regeringen, EU, och alla andra instanser som bara förstör. men men man kan inte påverka THE MAN.
-
Ja det finns mycket sådant trams, start & stop funktionen är en sådan sak till exempel. På BMWs fyror slits kamkedja och spännare ut i förtid på grund av detta. Så ni som kör fyrcylindrigt stäng av denna funktion, på min bil är den av och kommer att förbli så.
-
Håller med! Den statliga och överstatliga kontrollen av samhället har nått en sådan nivå att det är absurt. Sen har de mage att påstå att vi är genomdemokratiska och en förebild för andra. Jag hade gärna sett mer folklig förankring innan de bestämde att 2030 så ska fordonsflottan vara fossilfri. Kände överhuvudtaget inte till det förrän jag läste Alains text. Vi blir inte tillfrågade.
Bra att det finns folk som oss som inte köper snacket iaf. Vi behöver vara högljudda så vi väcker upp dom som fortfarande går på propagandan (en majoritet skulle jag tyvärr vilja säga).
Start & stop som förstör kamkedjorna, gäller det både bensin- och dieselmotorer?
-
Förmodligen är det lika skadligt oavsett bränsletyp och antal cylindrar men på bensinfyrorna är väl kedjorna något underdimensionerade och slits därför ut fortare. Jag har dock inga riktiga bevis för detta utan det är en teori från en bilmekaniker, men om man tänker sig att för varje start så blir det ju ett ryck i kedjan och om man kör väldigt mycket i stan så blir det ju många starter i stället för en. Så det känns rätt logiskt.
-
ja där skrev du det igen, ett ord som är väldigt välanvänd !!! UNDERDIMENSIONERAD !!!! inget håller måttet längre och ändå rullar bilarna mer och mer
-
Jag är ingen matematiker men var kommer siffran 60% minskade koldioxidutsläpp ifrån!? Det fattar till och med jag att den är en bluff. För hur skulle det gå till? 10% spritinbalndning (som ökar förbrukningen) kan inte på något sätt ge en 60% förbättring av koldioxidutsläppen! Enda sättet att minska 60% är att parkera 60% av alla bilar... ::)
Usch vad jag retar mig på sådant här bullshit! >:(
Ang. fossilbränslefri bilflotta 2030 kan våra politiker bara glömma! Det kommer kosta enorma resurser på miljön att omställa/byta ut alla de bilar vi redan har för att målet ska uppnås. En loose/loose-situation!
Jag är inte emot borttagandet av fossila bränslen, men omställningen måste ske med förnuft.
-
E85 – bränslet allt fler väljer bort.
Flera bilägare vänder E85 ryggen efter att ha haft problem med bränslet. Allvarliga och kostsamma motorstörningar har fått flera verkstäder att rekommendera sina kunder att köra bilarna på bensin istället för etanol. Generalagenterna förnekar dock att miljöbränslet skulle orsaka några problem.
För sju–åtta år sedan började etanol växa fram som ett miljövänligare bränsle för allt fler svenska bilister. Saabs Biopower- och Fords Flexifuel-bilar blev storsäljare med möjlighet att både tanka bensin och etanol. Allt fler tillverkare började också erbjuda bilar som gick att köra både på bensin och på E85, för att bilarna skulle kunna klassas som miljöbilar.
Det stora bakslaget kom vintern 2009–2010, då många bilägare fick problem efter att ha tankat nedsmutsad E85 och E85 med hög inblandning av sulfat. Bilimportörerna menade att det var bränslebolagens fel, medan bränslebolagen hävdade att de levererat en korrekt produkt. Motorproblemen som uppstod på bilarna fick vanligen bilägarna betala själva, om inte deras maskinskadeförsäkring gick in. Varken bilbranschen eller bränslebolagen ville betala någon ersättning utan skyllde mest på varandra.
Ett av de vanligare problemen för etanolbilsägare är att spridarna sätts igen av etanolen. Tecken på detta är ryckig motorgång och svårstartade motorer, speciellt vintertid. I vissa fall kan det hjälpa att tanka bensin ett par gånger, i andra fall handlar det om rengöring av/byte av spridare. Det har också handlat om bränslepumpar som tagit stryk av etanolinblandning i bensin eller av E85-bränslet som sådant.
Vi har frågat generalagenter och verkstäder vilka rekommendationer de har till sina kunder. Ska jag kunna köra på etanol hela tiden eller bör jag tanka bensin ibland för att minska risken för motorproblem?
Som framgår av svaren i listan på nästa uppslag får man olika råd beroende på vilken generalagent och verkstad man rådfrågar.
En förklaring kan vara att bilimportörerna har ett intresse av att verka så miljövänliga som möjligt när de marknadsför sina bilar och därför hävdar att dessa tål att köras mestadels på E85-bränsle.
Verkstäderna å andra sidan är måna om sina kunder och vill undvika att dessa drabbas av motorproblem och blir missnöjda med bilen.
Vi Bilägare har varit i kontakt med flera personer vars bilar fått problem efter etanoltankning. I samtliga fall har verkstäderna uppmanat bilägarna att tanka bensin ibland för att slippa eventuella motorproblem. Naturligtvis får detta många bilägare att avstå från etanol även om det är ett både billigare och miljövänligare bränsle.
– Aldrig i livet att jag tankar etanol. Jag fick byta bränslepump för att jag kört på etanol. Det kostade nästan 13 000 kronor, den reparationen vill jag inte ha igen. Därför blir det enbart bensin framöver för min del, säger Birgitta Karlsson i Västerås, ägare till en Ford Focus Flexifuel.
En ansvarig på en Citroënverkstad uppger att man haft problem med E85:
– Det har varit jätteproblem med Citroën C5 med bioflexmotorn.
– Motorerna har haft misständningar och fått katalysatorlampan att lysa. Därför rekommenderar vi våra kunder med de här bilarna att enbart tanka bensin för att vara på den säkra sidan. Eller så får man chansa och spä ut etanolen med bensintankning.
– Däremot har vi inte haft några problem med Citroën C4 med bioflexmotor.
Generalagenten är medveten om att en del bilar haft problem med E85-bränslet. Främst är det igenslammade bränslespridare som ställt till det.
– Problemet uppstod då man införde E85 med annat ursprung än etanolen från Brasilien. De nya varianterna av E85 hade höga värden av svavel i bränslet, vilket medförde problem i bränslespridarna, säger Lena Rönnelius Ericson, informationschef på Citroën Sverige.
Citroën rekommenderar bil-ägare att välja etanol från tankställen som har god omsättning på bränsle, för att inte riskera att få inblandning av gammalt bränsle.
Peugeot däremot är mycket försiktigt med råden att köra på etanol: när temperaturen understiger fem minusgrader bör bilägaren tanka bensin istället för etanol.
På Audi har det varit färg-ämnet i E85 som satt igen insugningskanaler.
Flera andra generalagenter vill inte kännas vid att deras motorer har eller har haft problem med etanolbränslet i mer eller mindre stor omfattning.
Ska man då tanka etanol eller bensin?
Så länge bilen har nybilsgaranti bör du tanka enligt generalagentens uppmaningar. Annars kan du riskera garantin. Men sedan är det upp till varje ägare att avgöra hur bilen bör tankas. Och råden är olika beroende på vart man vänder sig.
Vem ska man lyssna på, verkstäderna, bilimportörerna eller bränslebolagen?
Plånboken avgör i många fall vilket bränsle som tankas. Men det gäller inte bara att det ska vara billigare vid pumpen. Om man får dyrbara motorproblem efter etanoltankning är det inte konstigt att man fortsättningsvis undviker det bränslet.
Om bilimportörerna och bränslebolagen verkligen vill att bilisterna ska tanka miljövänlig etanol behövs en generösare goodwill-hantering än tidigare för de bilägare som får problem. Få är beredda på att betala för kostsamma motorproblem ur egen plånbok bara för att tanka miljövänligare.
Hur miljövänlig är den miljöklassade bilen om man inte tankar E85-bränsle?
– Det är inte alls bra om man inte tankar E85 om man har en bil som kan köras på det, säger Mats Björsell, Naturvårdsverkets handläggare för biodrivmedel.
– Det finns flera skäl till varför folk är skeptiska till etanol. Dels handlar det om hur etanolen tillverkas och omständigheterna kring det samt föreställningar om att det skulle konkurrera ut livsmedel.
– Etanol är inget idealbränsle, men det är ett steg på vägen mot att lämna fossila bränslen, säger Mats Björsell.
Om alla etanolbilar hela tiden tankades med E85-bränsle vore tankningsgraden 100 procent. Under 2008 vad tankningsgraden av E85 90 procent. Under 2009–2011 sjönk den rejält.
– Tankningsgraden av E85 ligger de senare åren på omkring 60 procent, baserat på statistik om hur många flexfuelbilar det finns, hur mycket etanol de förbrukar, beräknad genomsnittlig körsträcka och hur många liter E85-bränsle som säljs, säger Kristina Holmgren, analysavdelningen på Energimyndigheten.
Skälen till den sjunkande tankningsgraden kan vara att etanolen tidvis varit dyrare än bensin, räknat i energiinnehåll.
Men trots att priserna har svängt och etanolen nu blivit billigare än bensin så väljer många bilförare ändå att tanka bensin.
Rekommendationerna varierar
Vi har frågat importörer och verkstäder om deras rekommendationer angående E85:
Importörer:
Audi: Rekommenderar att fylla tanken med bensin med viss regelbundenhet och minst var 1 500:e mil för att undvika föroreningar i motorn.
Citroën: Har inga specifika rekommendationer att tanka växelvis.
Ford: Med flexifuelbilarna ska man kunna köra enbart på E85 om man så önskar.
Dacia/Renault: Dacia/Renaults etanolbilar kan köras på etanol stadigvarande. Ingen generell rekommendation att tanka bensin ibland. Att tanka bensin ibland kan dock ha en renande effekt på bränslesystemet.
Mitsubishi: Bara om du ska låta bilen stå en längre tid (flera veckor) bör du tanka bensin istället för E85.
Opel: Tidigare hade vi rekommendation att tanka bensin var 1 000:e mil, men det gäller inte längre.
Peugeot: Rekommenderar inte att tanka enbart E85 när det är lägre temperatur än fem minusgrader. Ägaren bör tanka bensin när temperaturen understiger fem minusgrader.
Seat: Ingen rekommendation alls gällande bensintankning.
Skoda: Beroende på körprofil rekommenderar vi bensintankning var 6–8:e gång eller minst var 1 500:e mil.
Volkswagen: Rekommendation för E85-bilar att tanka bensin var 1 500:e mil.
Volvo: Volvo har inga rekommendationer om att växeltanka, det vill säga tanka bensin ibland. Kunderna ska kunna köra på E85 om de har köpt en sådan bil.
Verkstäder:
Audi: Tanka bensin fullt var tredje tank.
Citroën: C4 kan du tanka med etanol hela tiden. För C5 säger en verkstad att man vintertid bör överväga att tanka enbart bensin, en annan verkstad rekommenderar att enbart tanka bensin året runt om man inte vill riskera motorstörningar.
Dacia/Renault: Varierande svar, från att tanka var tredje till femte tank bensin, till att ”det är upp till kunden själv att avgöra”.
Ford: Flera verkstäder säger att man ska kunna tanka E85 hela tiden. Någon verkstad rekommenderar att tanka bensin ibland när det är sträng kyla. En verkstad säger att man bör tanka bensin ibland för att spä ut etanolbränslet. Då blir risken för motorfel mindre.
Mitsubishi: Tanka bensin var fjärde gång vintertid.
Opel: Alla verkstäder vi talar med är osäkra på om man kan tanka E85 hela tiden eller om man bör köra på bensin ibland.
Peugeot: Varierande svar, från att tanka bensin varannan till var fjärde gång vintertid.
Saab/Cadillac: Varierande svar, från var tredje gång bensin till en tank bensin med minst 35 liter var 1 000:e mil med 9-3/BLS och var 2 500–3 000:e mil med 9-5.
Seat: Tanka var femte tank bensin.
Skoda: Tanka var femte tank bensin.
Volkswagen: 3–5:e gång bensin, vid sträng kyla tanka enbart bensin.
Volvo: Varierande svar från olika verkstäder. Från att man kan tanka E85 hela tiden till att tanka bensin ibland vid sträng kyla, 15–20 minusgrader eller kallare. Någon verkstad rekommenderar tankning av bensin var fjärde gång.
Diskutera: Vad tycker du om etanolen som bränsle?
http://www.vibilagare.se/reportage/e85-branslet-allt-fler-valjer-bort (http://www.vibilagare.se/reportage/e85-branslet-allt-fler-valjer-bort)
-
Vem kan tanka etanol istället för bensin ?
I stort sett alla bensinbilar tillverkade efter 1987 kan tanka etanol istället för bensin om de konverteras med någon av våra etanolboxar. Det innebär att cirka 3.500.000 svenska bensinbilar kan ställas om till etanolbränslet E85!
Vad är E85FFV ?
E85FFV är en liten 'databox' som gör att din bil kan köras på etanolbränslet E85! E85FFV hjälper bilens bränslesystem att förbränna både bensin och etanol (E85) genom att anpassa signalerna från bilens styrdator i bränslesystemet så att motorn kan förbränna blandningar av alkohol och bensin på ett effektivt och miljöriktigt sätt.
E85FFV AutoFlex känner av vilket bränsle som används och växlar automatiskt mellan E85 och bensin. AutoFlex har även en automatisk kallstartfunktion som anpassar sig till årstiden och temperauren.
Vad är etanol ?
Etanol, etylalkohol , är en alkohol bestående av två kolatomer, en syreatom och sex väteatomer. Etanol är utmärkt som lösningsmedel och bränsle, etanol brinner bra och vid fullständig förbränning bildas endast koldioxid och vatten. Den kemiska beteckningen är C2H5OH.
Hur tillverkas etanol ?
Etanolen kan framställas genom att man jäser stärkelserika grödor som vete och sockerrör är och är därför en förnyelsebar energikälla.. Det innebär att E85 bidrar mycket lite till växthuseffekten och är ett mer miljövänligt bränsle än till exempel bensin och diesel. Skatten på E85 är av detta skäl låg.
Vad är E85 ?
E85 är ett bränsle för personbilar som innehåller 85% etanol och 15% bensin samt bränsletillsatser för bättre förbränning och startegenskaper. E85 innehåller även kräkmedel och färgämne.
Var tillverkas E85 ?
Etanol och E85 tillverkas i Sverige av SEKAB och Agroetanol, Agroetanol är en kooperation vars främsta ägare är Sveriges lantbrukare.
Finns etanol i vanlig bensin ?
Bensin i Sverige och Europa innehåller redan 5% etanol och det fungerar i bensinbilar avsedda för blyfri bensin. I EU förslag finns att andelen etanol skall ökas till 10%. Många testar själva att köra med högre inblandning och många bilar kan klara av inblandningar på ca 15-20%.
Drar bilen mer när den går på E85 ?
Normalt drar bilen 25-30% mer etanol per mil jämfört med bensin. Om bilen inte självmant drar ca 30% mer bränsle på ren E85 (dvs om bilen går ojämt eller dåligt på ren E85) behöver den konverteras för att gå bra på E85.
Blir det billigare att köra på bilen E85 ?
E85 har ett så pass lågt pris jämfört med bensin att det blir billigare att tanka etanol även om bilen drar mer per mil. Den största vinsten är dock att du bidrar till att minska utsläppen av fossila växthusgaser, du minskar vårt beroende av importerad olja och bättrar på handelsbalansen samtidigt som du ger mer jobb åt sveriges lantbrukare.
Vilket oktantal har E85 ?
E85 har ett oktantal på 104 RON, det betyder att man kan öka kompressionen utan att motorn “spikar”. Låginblandning av E85 ger högre effekt. Etanol tillför syre bundet i bränslet och därför ökar verkningsgraden. Detta kan ge sig uttryck i piggare bil eller lägre bränsleförbrukning.
Ger etanoldrift farliga avgaser ?
Nej, en korrekt konverterad bil mindre farliga avgaser än innan konverteringen.
Blir bilen svårstartad på vintern ?
Etanol förångas inte lika lätt som bensin vilket gör att det kan bli svårare att starta en kall motor. Databoxens kallstartfunktion tar normalt hand om det problemet så att motorn startar som vanligt. Det bästa sättet som rekommenderas av både miljö- och ekonomiska skäl är att använda motorvärmare vid temperaturer under 5 plusgrader, det bör man göra även om man använder bensin. Har man inte möjlighet att använda motorvärmare kan man tillfälligtvis använda startgas. Man kan även bygga in bränsleförvärmare eller använda den befintliga som finns i vissa VW och Audi. Ett annat alternativ är naturligtvis att tanka bensin under den kallaste årstiden om det skulle behövas.
Är etanol och E85 skadligt för motorn ?
Nej. Påståendet är ogrundat, ingen har kunna bevisa att E85 är skadligt för vare sig motor, slangar eller packningar. Industrin som tillverkar materialen i bränslesystemets komponenter hävdar tvärtom att bensin fräter mer på bilens komponenter än etanol gör (etanol finns ju redan i all 95-oktan bensin): Bensin är mer skadligt för motor, slangar och packningar än E85. Bilar tillverkade före 1987 får vem som helst konvertera själv utan särskilda tillstånd, bara man gör en registreringsbesiktning efteråt (ungefär som när man monterat en dragkrok), det verkar ju konstigt om bilar från 1987 och senare skulle vara av så dålig kvalitet att de inte tål bränslet!
Varför säljer biltillverkarna inte konverteringskit ?
Biltillverkarna säger att de inte tänker ta fram ett konverteringskit eftersom det skulle bli så dyrt att ingen skulle ha råd att köpa det. Samtidigt lanserar många biltillverkare nya bilar som kan köra på etanol och E85: Man kan kanske ana ett samband? Därför beslutade vi att ta fram ett enkelt etanolkit som är lätt att montera och passar nästan alla insprutningsbilar.
http://www.tankaetanol.nu/om-e85 (http://www.tankaetanol.nu/om-e85)
-
Konstigt nog att ingen tar upp att tillverkningen av etanol kräver mer energi än vad slutprodukten ger...
-
Jag har testat etanol i flera BMW, upp till 30% av tankinnehållet. Drabbades av mer än ett bränslepumpsras efter en tid med blandat bränsle. Finns tydligen en del pumpar som inte trivs bra alls med E85, vilket våra kära myndigheter och intresseorganisationer förstås glömt att nämna (de är mestadels ute för att implementera en agenda, sen om det blir skit för befolkningen är inte så noga). Så det är knappast så att det räcker med den där boxen och sen är allt bra. Jag kommer inte testa E85 igen om inte tillverkaren angett att det ska funka.