BMW Racing > BMW motorsport

Motorsport 2012: Spengler DTM-mästare i succétrippel för BMW!

(1/1)

Alain:


Bruno Spengler DTM-mästare i succétrippel för BMW!
 Succécomeback för BMW i DTM. Full pott med förar-, team och märkestitel när BMW återvände till DTM. I en spännande finaluppgörelse tog Bruno Spengler sin första DTM-titel och blev BMW:s första DTM-mästare sedan 1989.

Bruno Spengler säkrade sin DTM-titel med stil. Han vann säsongsfinalen på Hockenheim, hans fjärde seger för säsongen, och med närmsta rivalen Gary Paffett på andraplats var segern i mästerskapet ett faktum. Spengler gjorde en kanonstart och tog direkt andraplatsen bakom märkeskollegan Augusto Farfus. Denne gjorde inget större motstånd ett varv senare och Spengler kunde enkelt ta över ledningen, en ledning han sen aldrig släppte. Trots press från Paffett mot slutet var kanadensaren iskall och gick i mål som vinnare och DTM-mästare 2013.
- Jag tror knappt det är verkligt att vi i BMW vann mästerskapet första året vi är tillbaka i DTM, sa en överlycklig Spengler efteråt. Ett stort grattis till Paffett som bjöd på en bra fight och var stark hela året. Han skulle också ha varit en värdig mästare och idag pressade han mig hårt. Jag tittade mycket i backspegeln och han kom bara närmare och närmre. Teamet har självklart en stor del i detta, Team Schnitzer gjorde inte ett misstag och depåstoppen var fantastiska. Just nu är jag fullkomligt förvirrad och vet inte riktigt hur jag ska känna mig. Jag har väntat på det här i så många år och det är helt enkelt fantastiskt.Sedan Bruno Spengler kom till DTM 2005 efter att ha tävlat i Formel Renault och F3 i Nordamerika och Tyskland har han varit en av seriens toppförare. Han har slutat tvåa två gånger och trea tre gånger och alltid varit med och slagits om mästerskapet. Kanadensiske Bruno Spengler är 29 år gammal och flyttade tidigt i karriären till Tyskland där han blivit kvar. Inför årets säsong gick han från Mercedes till BMW och Team Schnitzer och det blev succé direkt.
- Jag trivs väldigt bra hos BMW och alla har varit väldigt välkomnande från min första dag här. Det är en ära att få köra för BMW och Team Schnitzer, tillsammans är de en del av motorsporthistorien och det betyder mycket att få vara med och fortsätta deras framgångsrika resa. Jag längtar redan till nästa säsong.Spengler har vunnit fyra lopp i år, mer än någon annan i årets DTM-säsong och han har ytterligare två pallplatser. Efter en poänglös premiär på Hockenheim började han jaga Gary Paffett och i finalracet tog han över ledningen i mästerskapet. Redan innan säsongens sista race sa BMW:s motorsportchef Jens Marquardt att året har varit en succé för BMW. Med alla tre titlar i bagaget var han nästan mållös.
- Sensationellt! Otroligt! Ofattbart! Jag kan inte förstå vad som just har hänt. Ett jättegrattis till Bruno och BMW Team Schnitzer. Det här är en stor dag för alla hos BMW Motorsport. Efter nästa 20 år borta från DTM återvände vi och vi ville vara så konkurrenskraftiga som möjligt när vi kom tillbaka. Nu sitter vi här i Hockenheim och har tre titlar i vår första säsong. Idag skrev vi ett nytt kapitel i motorsporthistorian. Jag är väldigt stolt över vårt team.I årets säsong blev det totalt fem BMW-segrar, sju pallplatser, fem pole position och tre stycken snabbaste varv. Bruno Spenglers seger på Hockenheim var också BMW:s 54:e DTM-seger. Finalen handlade om Bruno Spengler vs. Gary Paffett men bakom de två var det fler BMW-förare som presterade. Augusto Farfus hade pole och slutade trea och gjorde därmed en stark säsongsavslutning. BMW:s tidigare WTCC-förare har under säsongen blivit allt starkare i DTM och blir att räkna med för nästa år.
- Ett stort grattis till Bruno, BMW:s comeback i DTM har varit häftig. Idag hade vi fem bilar i topp 10 och det säkrade märkesmästerskapet för oss. Jag slutade dessutom som bästa DTM-rookie och idag är allt perfekt. Det här var ett perfekt avslut på säsongen, sa Farfus.Efter en poänglös första säsongshalva har Dirk Werner ryckt upp sig rejält och han avslutade säsongen med en femteplats före Andy Priaulx och Jeoy Hand som också tog poäng i säsongsfinalen. Det var bara Martin Tomczyk av BMW-förarna som inte tog poäng i en fantastisk säsongsfinal för BMW Motorsport.

Inför nästa säsong har BMW redan meddelat att man utökar sin satsning med ett nytt team och två nya bilar i DTM.Slutställning, förarmästerskapet DTM 2012
 1. Bruno Spengler, BMW 149
 2. Gary Paffett, Mercedes 145
 3. Jamie Green, Mercedes 121
 4. Mike Rockenfeller, Audi 85
 5. Mattias Ekström, Audi 81
 6. Edoardo Mortara, Audi 82
 7. Martin Tomczyk, BMW 69
 8. Augusto Farfus, BMW 69
 9: Dirk Werner, BMW 29
 10. Adrien Tambay, Audi 28
 11. Filipe Albuquerque, Mercedes 26
 12. Christian Vietoris, Mercedes 25
 13. Andy Priaulx, BMW 24
 14. Timo Scheider, Audi 19
 15. David Coulthard, Mercedes 14
 16. Robert Wickens, Mercedes 14
 17. Ralf Schumacher, Mercedes10
 18. Miguel Molina, Mercedes 8
 19. Rahel Frey, Audi 6
 20. Joey Hand, BMW 6

Slutställning, teammästerskapet DTM 2012:

 1. BMW Team Schnitzer (Bruno Spengler, Dirk Werner) 178
 2. Thomas Sabo / Mercedes-Benz Bank AMG (Gary Paffett, C. Vietoris) 170
 3. Mercedes AMG (Jamie Green, Ralf Schumacher) 131
 4. Audi Sport Team Rosberg (Edoardo Mortara, Filip Alburqurque) 108
 5. Audi Sport Team ABT Sportsline (Mattias Ekström, Timo Scheider) 100
 6. Audi Sport Team Phoenix (Mike Rockenfeller, Miguel Molina) 93
 7. BMW Team RBM (Andy Priaulx, Augusto Farfus) 93
 8. BMW Team RMG (Martin Tomczyk, Joey Hand) 75
 9. ABT-Sportsline (Rahel Frey/Adrien Tambay) 34
 10. DHL Paket / stern Mercedes AMG (David Coulthard, Robert Wickens) 28

Slutställning, märkesmästerskapet DTM 2012:

 1. BMW 346
 2. Audi 335
 3. Mercedes-Benz 329


 Preliminär tävlingskalender - DTM 2013

 5 maj - Hockenheim, Tyskland
 19maj - Brands Hatch Indy, Storbritannien
 2 juni - Red Bull Ring, Österrike
 16 juni - Lausitzring, Tyskland
 7 juli - Norisring, Tyskland
 21 juli - Zandvoort, Holland
 4 augusti - Moskva, Ryssland
 18 augusti - Nürburgring, Tyskland
 15 september - Oschersleben, Tyskland
 29 september - TBA
 20 oktober - Hockenheim, Tyskland

Davve:
Imponerande av BMW men jag tycker Bruno Spengler ensam står för den största prestationen. Han var ju inte så lite överlägsen de andra BMW-förarna!

Navigering

[0] Meddelandeindex

Gå till fullversion