Övriga diskussionsforum > Övriga BMW-diskussioner

Varför är det så svårt att felsöka moderna bilar?

(1/2) > >>

Fredrik M:
Min far har en -08 530i som rycker och konstrar och i samband med ryckandet visar en halv motorsymbol och texten reduced power.

Vid felsökning visar systemet fel på ett flertal saker, en 5 - 6 stycken åtminstone. Hittills är tempgivare och termostat bytta utan att felet försvunnit, nästa steg är att byta bränslepump (Högtryck) och om det inte hjälper, byta även lågtrycks pumpen.

Det jag inte kan förstå är att hur kan det vara så dåligt programmerat att det inte går att se direkt vilken pryl som är kass utan mekanikern får gissa på någon av sakerna i listan och hoppas de träffar rätt.

Vissa saker kan man ju förstå att det kan ge följdfel, men ändå. Det är 2011 och bilarna är fullproppade med datorer och elektronik. Börjar det bli väl mycket av den varan tro, förr behövde man ju inte gissa så mycket.

Sehlstedt:
Läste nyligen att bmw har haft problem med elektroniken i dom nyare bilarna. då onödiga uppdateringar av datorer och komponenter leder till att bilen får fnatt. dok vanligare på 7serien. vet inte om de kan vara till någon hjälp men. Ska leta runt lite på andra forum om ja hittar nått :)

Hittade lite om detta på Autopower skrivet av Melzen.

En orsak till den ryckiga gången kan härledas till en funktion där motorn går från ”mager” drift till ”normal”. Detta problem är delvis kvar eftersom det är ett inbyggt fel som inte går att lösa, bara lindra enligt BMW. På tidiga årsmodell byttes div. hårdvara som spridare, tändstift, tändspolar och bränslepumpar. De har också gjorts försök med att byta mjukvara i olika omgångar.
En sista ändring som gjordes innan generation skiftet var att byta bränslepump på årsmodell -10.

Det finns också information att 530 med nya 272hk motorn har fått bytt spridare pga. att de ”kexat” igen.

En annat fel som kan orsaka ryckig gång är den sk. NOX-sensorn. De direktinsprutade motorerna med skiktad, mager förbränning genererar mer kväveoxider och därför har de en speciell katalysator med NOX-sensor. Genom att byta denna sensor har en del blivit av med problemet. 

// Jesper

Fredrik M:
Tack för infon.

Spridarna fick förra ägaren byta en gång och även NOX sensorn är bytt i jakten på ryckandet. I nuläget vet jag inte om det löst sig efter senaste besöket på verkstaden.

Fredrik M:
Bilen går fint igen, Nox sensor, termostat, tempgivare och högtryckspump bytta. Bilen har gått 12.000 mil.

Sehlstedt:
Skönt att de fixa sig :)

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion