Nyheter

Detta är en helt fristående privat sajt utan någon koppling till BMW Sverige eller BMW AG.

Författare [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Ämne: BMW E12 M535i  (läst 3532 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Alain

  • Forum Specialist
  • Administrator
  • BMW Senior Medlem
  • ******
  • Antal inlägg: 9928
  • Karma: +605/-0
  • Kön: Man
BMW E12 M535i
« skrivet: mars 20, 2012, 10:13:17 »
Drivlinan:

Motorn är en L-jet, 3,5 liter (3453cc), in-line 6 cylinder. Kompressionsförhållandet hos motorn är 9.3:1. Det är faktiskt samma motor monterad för tidigt 635CSi talet, och det var även monteras på vissa tidiga 735I-talet. Dessa motorer är skottsäkra praktiskt, men på grund av deras oversquare borrning och slaglängd konfiguration (Big Bore, kort slaglängd), kan de laterala krafter som utövas på kolven hålen leda till tidigare ha (oval hål) vid mycket högre körsträckor.

Dessa motorer har inte Motronic enheten motorstyrningen som senare E28 bilar har, så du kan inte chip dem, men dessa motorer svarar mycket bra på goda gammaldags stämning. Denna kan bestå av hamnen och polering, en hetare kam, headers och en FreeFlow avgasflödet, och en rimlig ökning av bränsletrycket. En bra L-jet handbok kan hjälpa till med att finjustera insprutning och timing bilen ordentligt och den är tillgänglig från Robert Bentley (den "Bosch Fuel Injection Manual"). Annars en fabrik blå bok manualen är lämpligt (men svårt att komma med, eftersom USA-spec E12 enheter är oftast de enda som någonsin sett på ebay, så att de inte hänföra exakt en E12 M535i).

Den nära-förhållandet transmission (identifierad av skiftet mönstret med första växeln är den "hund-ben", nedåt och åt vänster) bör flyttas bra och bör inte vara alltför slitna. Dessa är inte lika robusta den normala över-enhet Getrag överföring, men bör pågå långt in sexsiffriga körsträcka.

Bromsar


Ursprungligen var E12 bromsarna mycket bra i sin tid. Numera är prestanda bristen-lyster, särskilt eftersom dessa bilar aldrig haft ABS. Problemet är att det inte finns någon enkel uppgradering för dessa bromsar eftersom det inte finns några större bromsok som är en bolt-on fix (som på E28/late E24). Det bästa du kan göra är att hålla med ventilerade rotorer och försöka få bättre kuddar. Lyckligtvis bra kuddar är lätta att komma förbi och eftersom dessa bilar är relativt lätta och bromsok är fyra kolvar fram enheter med två kolvar föder, kan bromsningen ganska bra med rätt kuddar. Alpina hade en ventilerad rotor för sina bilar, men dessa är svåra att hitta så med alla Alpina stycken och de är skandalöst dyra. Var försiktig när du beställer rotorer för dessa bilar som fronter var uppgraderats på M535i med ett 25 mm (mot 22mm) spacer mellan de främre ok halvorna. Detta gjorde det möjligt BMW att engagera sig i en av deras favorit vägar för en uppgradering, delar bin engineering. Den M535i använder större broms rotorer från E23 7-serien för bättre kylning. De bakre rotorerna är lager E12 enheter och är fasta skivor.

Det enda sättet du kan allvarligt uppgradera bromsarna är att göra en fullständig genomgång med anpassade (som Brembo eller någon annan eftermarknaden företag) bromsok, och anpassade rotorer. För en bil av denna storlek och vikt, bättre kuddar är allt du verkligen behöver för att hålla bromssystemet i top notch skick samt upprätthålla originalitet av bilen. Underhåll är nyckeln till tjocklek och bromsar del livslängd också, så se till att det har varit rutinmässiga vätska blödningar. Det finns egentligen inga andra större problem man bör känna till när det gäller E12 bromssystemet är berörda. För att förbättra känslan (om så önskas), rostfritt stål linjer är lätta att hitta och kit är inte annorlunda från andra fyra hjul disc utrustade E12 bilar.

Suspensionen & styrning


Till skillnad från senare E28-talet, E12: s har en mer robust front suspension. Designen är från E9-och E3-talet. Varje shimmying kan mer sannolikt bero på skeva rotorer eller uppriktningsavvikelser än någon komponent. Naturligtvis nya bussningar hjälp. Och större krängningsstänger (från Suspension Techniques) förbättra Roll kontrollen oerhört. De styrande lådor bär, som vanligt, men bör inte vara alltför slitna. Om så är fallet kan det betyda bara att boxen är ur justering, men räkna inte med det. Dessa bilar är i allmänhet mer svansen-happy än sina senare E28 breatheren. Detta är på grund av de enorma camber och tå förändringar i den bakre fjädring i förhållande till E28. Missförstå inte, båda suspensioner få negativ camber och toe-in som suspenion komprimerar, men en E12 är en äldre konstruktion som tillåter mer rörelse än den E28.

Det finns inte lika många uppgradera alternativ för E12 är som det finns för E28-talet, men sänkningsfjädrar från Fjädring tekniker är lätt tillgängliga och kan utrustas med Konis eller Bilsteins (sport eller tunga). De bakre Sport chocker är NLA från Bilstein och enheterna annonseras genom några anmärkningsvärda BMW delar återförsäljare är faktiskt lite fastare enheter som är avsedda att passa på E3 sedans! Var försiktig. Alla stötar kan skickas in till Bilstein för revalving, utöka utbud av alternativ. Den Alpina E12: s hade olika chock ventil från Bilstein och E12 M535i: s spjäll lager hade också sina egna specifika inställningar från Bilstein. Detta är något att överväga om att byta fjädring stycken (inte kasta bort lager E12 M535i Bilsteins!).

Alpina, Hartge, och Hardy och Beck hade fjädringssystem samt för dessa bilar, men är alla svåra att få tag på och är mycket dyra. Alpina är den enda av de tre som fortfarande har nya delar till hands för att sälja, de andra två är mycket eftertraktade som används poster. Som en mycket löst definierad regel tidiga E24 6-serien bilar (upp till ca '82) har identiska fundamenten för E12: s så uppgraderingar som passar dessa bilar vid fjädring ska rymmas på en E12. Ett anmärkningsvärt undantag är med tidiga E24 Alpina fjädrar som inte sänker E12 så mycket som de borde, kanske på grund av ökade vårens priser för den tyngre E24 fronten. Med lite detektivarbete och sökning på Internet auktion, är det möjligt att hitta E12 fjädrar från följande företag, listade i ökande sällsynthet (de mest sällsynta i slutet). Spax, Racing Dynamics, Eibach och H & R.

Den Inredning & El


E12: s är nu nästan 20 år gammal. Förvänta dig problem, men de flesta är mindre irritationsmoment (instrument cluster ljus brunnit ut, eratic beteende från eftermarknaden larm, utan verkan dörrlås etc.). Se till att alla Apparater fungera om du inte har något emot mixtrande med bilen senare. E12 elektriska systemet är inte så komplicerat som E28 (till exempel ingen kontroll kontrollpaneler). Men ett gammalt E12 system inte klarar av så tuffa 100W strålkastare, hög nuvarande dimljus och highbeams. Det rekommenderas inte att du gör sånt på en gammal, utsliten, elsystem. Den goda nyheten är att det är lätt att arbeta med, kopplingsscheman finns i E12 Haynes manualer, och det är inte rocket science. Dessutom gäller slipning bort av korrosion ALLA säkringar och säkringsdosan, samt kontakter på strålkastare och uttag i allmänhet.

E12 M535i interiören sliter Inte bra vilket mest beror på de ursprungliga, Recaro säten. De flesta E12 M535i-talet kom med tyg inredning, och på grund av den mycket aggressiva sidostöd i framsätet, de flesta bilar har slitna trasa och tårar nära kuddar. De bakre sätena klarar normalt sett bättre, men återigen duken kan ta stryk av sol-exponering. På bilar utrustade med bakre nackstöd

Mer information om E12 finns tillgänglig på Länkar sidor.
Skrivet av: C. Graff & Adam Wilson
www.m535i.org/e12info 
Jag är Fransman och tyvärr inte kan skriva lika bra Svenska som du gör men jag gör det jag kan. :)
Varje beröring av bromspedalen är första tecknet på rädsla!!! ;D

 

Reklampartners