Författare [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Ämne: Nya villkor för försäkringar väntar  (läst 1604 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Pappy

 • Forum Specialist
 • Administrator
 • BMW Senior Medlem
 • ******
 • Antal inlägg: 9779
 • Karma: +60/-0
 • Kön: Man
Nya villkor för försäkringar väntar
« skrivet: november 02, 2011, 08:00:21 »
Nya villkor för försäkringar väntar

Om drygt ett år får försäkringsbolagen inte längre göra skillnad på män och kvinnor. Vinnare spås bli unga, manliga bilförare och kvinnor som lever länge. Men det kan också bli så att alla får dyrare försäkringar.
 
– Om utbetalningarna måste vara lika kan det bli så att premierna måste höjas för alla, säger Johan Lundström, chefsjurist på branschorganisationen Svensk Försäkring.
Försäkringsbolagen har i princip rätt att ta hur mycket betalt de vill för en försäkring. De kan också själva välja vilka saker som ska påverka prislappen, enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå. I dag är kön en sådan sak.
Det innebär att unga män betalar mer för sin bilförsäkring än kvinnor eftersom de orsakar fler skador. Kvinnor å sin sida får en lägre ålderspension utbetald varje månad eftersom de förväntas leva längre än män och att pengarna därmed ska räcka längre. Samtidigt betalar män mer för sin livförsäkring eftersom risken är större att de dör tidigare än kvinnor. Det här kommer dock att vara historia i slutet av nästa år.
– Från den 21 december 2012 är det inte längre tillåtet för försäkringsbolagen att använda kön när de bestämmer priset på försäkringen och utbetalningens storlek, säger Johan Lundström.
Det har EU bestämt och försäkringsbolagen håller nu på att titta på hur de ska hantera situationen. En trolig effekt är att kvinnor får betala mer för sin bilförsäkring medan unga män får betala mindre än vad de gör i dag. Även ålderspension, som inte är kollektivavtalad tjänstepension, påverkas och kvinnor bör få ut lika mycket pengar varje månad som män med samma sparkapital. Fast det är oklart exakt vilka konsekvenserna blir.
– Vi kanske kommer att överväga att göra hälsobedömningar när man går i pension, vi kanske kommer att titta mer på körstil snarare än om man är man eller kvinna. Men det är för tidigt att säga, säger Daniel E Eriksson, produktdirektör på Folksam.
På sikt kan fler förändringar vänta då EU-kommissionen vill att även ålder och funktionshinder ska förbjudas som premiefaktorer. Det förslaget är just nu blockerat, men skulle det gå igenom kan det bli tufft för försäkringsbolagen att sälja vissa produkter.
– Det blir svårt att förklara varför en 88-åring ska ha samma premier på en dödsfallsförsäkring som en 22-åring. Det säger ju sig själv att fler i högre ålder har oturen att avlida medan det är ganska få i den yngre skaran som avlider, säger Daniel E Eriksson.
Källa: http://www.smp.se/nyheter/sverige/nya-villkor-for-forsakringar-vantar%283003757%29.gm
Varje beröring av bromspedalen är första tecknet på rädsla!!! ;D
Jag är Fransman och tyvärr inte kan skriva lika bra Svenska som du gör men jag gör det jag kan. :)
Konstruktiva och motiverade idéer är alltid ett bra sätt att få saker att hända.;)

Utloggad CarpeDiem

 • Trusted Member
 • BMW Senior Medlem
 • *****
 • Antal inlägg: 1123
 • Karma: +26/-0
 • Tyskbils-tok :P
SV: Nya villkor för försäkringar väntar
« Svar #1 skrivet: november 02, 2011, 13:03:54 »
Äntligen gör man nåt åt saken, tycker det är självklart att man inte ska pris skillnader pga kön.
BMW - När du älskar att köra ;)

 

Reklampartners